FAQ - Tolkningar frågor och svar
-
Det går bra. Mötet mellan de olika tätskikten beskrivs utförligt i branschreglerna och gäller även här
-
Om både vägg och tak målas ska en övermålningsbar mjukfog användas, i vinkel mellan tak och vägg, Silikon får inte användas.
Målas endast tak ska fogning beställas separat.
Se utförligare dokument om detta här:
https://www.vatrumsmalning.se/dokument-och-lankar
-
Bakom duschkabin ska det alltid vara våtzon 1 eftersom det finnas en möjlighet att duschkabinen tas bort och ersätts av till exempel ett badkar. Observera att det inte är målaren som ska klassa ytorna utan det ska vara gjort av den som gör fuktsäkerhetsprojekteringen
-
För att betraktas som tät så ska duschdörren vara tät monterad mot väggens tätskikt (ej mot kaklet).
-
Underlagets tätskikt ska vara oskadat och bestå av tidigare för ändamålet MVK-godkänt våtrumssystem (VT resp. VA). Mindre enstaka hål (upp till 10 mm) kan accepteras om de fylls med tätande fogmassa innan ommålning (se respektive utförandeanvisning). Större hål i VT-system (MVK-godkänt våtrumssystem) kräver lagning av hel vägg, dvs från hörn till hörn. Lagning förutsätter att golvet och väggkonstruktionen är intakta.
Den befintliga målade ytan ska förberedas för vidare arbete. Hur detta ska göras samt vilka produkter som ska användas beskrivs i utförandeanvisningen.
-
Nej. Det finns inga system testade och godkända med bredspackling på godkänd VT yta.
-
MVK menar att våtzon 1 går ända upp till tak. I vissa fall kan man genom en avvikelserapport tillsammans med beställaren göra undantag från höjder över 2 m om förutsättningarna är de rätta.
-
Golv omfattas inte av MVKs branschregler.
-
Om gipsskivorna är pappersklädda ska du använda pappersremsa då de är bäst kompatibla med konstruktion och skivmaterial. Vid andra typer av godkända skivmaterial ska du följa respektive leverantörs rekommendationer.
-
Tak är 90 grader mot vägg annars är det att betrakta som en vägg.
-
Nej, använd inga material som inte ingår i det målade våtrumssystemet. Ett våtrumssystem är testat och godkänt i sin helhet. Följ färgleverantörens utförandeanvisning för det aktuella systemet.
-
MVK rekommenderar att man alltid anlitar MVK-auktoriserat företag vid våtrumsmålning. För privatpersoner som trots det önskar utföra våtrumsmålning själva rekommenderar MVK att man tar kontakt med sitt försäkringbolag för att undersöka om bolaget accepterar eget utförande i våtrummet.
Vill du ändå göra jobbet själv rekommenderar vi att du tar kontakt med en färgleverantör eller en färghandel för att få ytterligare instruktioner. Du måste följa respektive leverantörs utförandeanvisning till punkt och pricka. Dessa kan du också finna på vår eller färgtillverkarens hemsida.
-
Ja, systemen är testade på en vanlig gipsskiva.
-
Nej eftersom trä är hygroskopiskt så är det inte ett lämpligt material för ytor i våtrum. Trä påverkas av luftfuktighet och temperatur vilket kan leda till sprickor.
-
Nej du kan aldrig blanda olika system utan du måste följa utförandeanvisning till punkt och pricka.
-
Nej. Målade tätskikt är varken godkända eller lämpliga som tätskikt bakom keramiska plattor.
-
Grundregeln är att väggkonstruktionen måste vara känd för man ska kunna säkerställa att tätskiktet uppfyller kraven för klass VT enligt nu gällande branschregler.
Vid ny- och ombyggnation som kräver bygglov är där detta normalt inget problem eftersom informationen oftast finns lätt tillgänglig då.
Vid en renovering där det nya tätskiktet ska uppfylla dagens branschregler för vattentäta ytor, d.v.s. ytor som utsätts för vattenspolning, måste man veta hur väggen är konstruerad. Om det gäller en duschhörna mot både ytter- och innervägg så måste båda väggarna undersökas. Vanligtvis är det dock ytterväggen som är mest kritisk. Rådgör gärna med ditt försäkringsbolag om vilka krav de har.
Om man inte vet hur väggkonstruktionen ser ut så måste man öppna väggen, utifrån eller inifrån, och titta efter. Vet man inte förutsättningarna så måste man göra en fuktsäkerhetsprojektering.
Beskriv material och tjocklek på varje skikt i konstruktionen och i vilken ordning de kommer i förhållande till varandra, gärna inifrån våtrummet och utåt. Kontakta en byggkonstruktör för att få väggen fuktsäkerhetsprojekterad.